English
Η αγκινάρα έιναι ένα φυτό πολυετές ιθαγενές της Αφρικής αλλά σε μας προέρχεται από την Σικελία, όπου και χρησιμοποείται ακόμα όπως και γενικά στην Ιταλική κουζίνα. Στην Γαλλία χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν σαν φάρμακο και η καλλιέργεια της ενθαρρύνθηκε από την Αικατερίνη Ντε Μεντίτσι η οποία λέγεται ότι ήταν «εθισμένη» σε αυτές. Είναι διουρητική και πλούσια σε κάλιο και σίδηρο. Τα κουκιά είναι καρποί του ετήσιου φυτού «Κύαμος ο κοινός», κατάγονται από την Ασία όπου και γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως, αλλά ευδοκιμεί σχεδόν παντού. Στη αρχαιότητα εκτός από τροφή -για τα ζώα και για τον άνθρωπο- χρησιμοποιήθηκε και για την εκλογή τοπικών αρχόντων είτε παίζοντας τον ρόλο της ψήφου είτε του κλήρου.
Εξ’ού και οι σημερινές εκφράσεις «μετρημένα κουκιά» κλπ.
Τα αγκιναροκούκια με πατάτες -χλωρά κουκιά/χλωροκούκια με άγριες αγκινάρες- είναι ένα απο τα πιο χαρακτηριστικά αλλά και γευστικά πιάτα της κρητικής υπαίθρου.
Αγαπημένο, χορταστικό και πολύ υγιεινό!
Υλικά | Προετοιμασία |
1 κιλό αγγινάρες 1 κιλό κουκιά 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο 1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο 3-4 φρέσκα ή 2 ξερά κρεμμύδια 2 κουταλιές αλέυρι 1 ποτηράκι λεμόνι(η ξύδι) Σκεύος με νερό κ τον χυμό ενός λεμονιού |
Καθαρίζουμε με προσοχή τις αγκινάρες -τα αγκάθια τους είναι ΠΟΛΥ μυτερά- εως να δούμε τα φύλλα εντελώς κίτρινα. Λεμονίζουμε τις αγκινάρες για να μην μαυρίσουν. Κόβουμε στη μέση τα κεφάλια, αφαιρούμε τα “γένεια”, Καθαρίζουμε τα τρυφερά κουκιά απο τις σκληρές εξωτερικές ίνες, Αφαιρούμε απο τα πιο μεστωμένα τους καρπούς και πετάμε τα φύλλα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μέσα στο νερό. Ψιλοκόβουμε τον άνιθο ή μάραθο. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε σε τσικάλι μισό ποτήρι ελαιόλαδο Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό, Προσθέτουμε τις αγκινάρες, Διαλύουμε μία κουταλιά αλεύρι σε μισό ποτήρι λεμόνι (ή ξύδι), |
Απολάυστε!
Προσοχή! Τα κουκιά μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση στα ζώα και στον άνθρωπο γνωστή ως κυάμωση, που εκδηλώνεται ως αιμολυτική αναιμία και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Η κυάμωση προκαλείται σε άτομα που έχουν κληρονομήσει την έλλειψη του ενζύμου G6PD.